Arnhem kent negen aanvragen voor vernieuwing culturele sector toe

Arnhem kent negen aanvragen voor vernieuwing culturele sector toe

26 juli 2021 Uit Door admin

Regeling Transitie Cultuur helpt cultuurmakers wendbaar en weerbaar te maken

De gemeente Arnhem heeft negen aanvragen toegekend van culturele instellingen die samen met andere partijen willen vernieuwen in en na deze corona-periode. De aanvragen voor de zogeheten Regeling Transitie Cultuur komen uit het brede veld: van amateurkunst en cultuureducatie, tot festivals, podia en Arnhemse topinstellingen.

Zo maakt Crafts Council straks een lokale en duurzame productieketen voor textiel, versterkt Toneelgroep Oostpool met theater de plek van nieuwkomers in de samenleving, wil Gelders Doek een nieuwe database voor filmvertoners opzetten en werken Generale Oost, Rozet en anderen aan een plek voor de hiphopscene.

Instellingen werken samen
Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘Met deze regeling willen we stimuleren dat instellingen en makers vaker met elkaar samen werken. Ik ben dan ook blij dat zij elkaar voor deze aanvragen hebben weten te vinden.’

De tijdelijke subsidieregeling moet ervoor zorgen dat de culturele en creatieve sector meer flexibel, wendbaar en weerbaar wordt. Directe aanleiding voor het instellen van deze regeling in mei van dit jaar was de coronacrisis. De regeling maakt deel uit van het brede steunpakket kunst en cultuur, dat de gemeente uitvoert. Dit wordt gefinancierd uit de extra rijksmiddelen die beschikbaar zijn gesteld.

Sterke impuls voor cultuur
De subsidies worden deels toegekend door de onafhankelijke commissie Transitie Cultuur Arnhem. Jon Heemsbergen, voorzitter van deze commissie: “Deze regeling geeft een sterke impuls aan de cultuursector in Arnhem. In deze tijd van grote veranderingen moet de sector zichzelf opnieuw uitvinden en daarbij is het belangrijk dat er aandacht is voor experiment, nieuwe verdienmodellen en voor de rol van het publiek. De gemeente Arnhem ondersteunt hiermee de sector Ć©n daagt deze uit.”

Voor de regeling werden 17 aanvragen ingediend. Omdat de regeling nog niet geheel uitgeput is, komt er dit najaar een tweede ronde. De raadsbrief over het subsidiebesluit is hier te vinden.