Arnhem is Nederlandse gaststad voor campagne Orange the World

Arnhem is Nederlandse gaststad voor campagne Orange the World

25 november 2020 Uit Door admin

Minister Kaag, minister Van Engelshoven en burgemeester Marcouch gaven woensdag 25 november om 19.00 uur de aftrap voor Orange the World. Dat doen zij met een video vanuit Arnhem dat dit jaar de Nederlandse gaststad is voor de campagne, waarmee we NEE zeggen tegen geweld tegen vrouwen.

De campagne duurt tot en met 10 december en meer dan 100 landen doen er aan mee. In Arnhem kleuren vanaf woensdag de iconen oranje, waaronder de John Frostbrug, de fontein op de Markt en het Stadhuis. Daarnaast hangen in de stad op veel plekken vlaggen om dit belangrijke thema extra kracht bij te zetten.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Ik gun elk meisje dat zij kan uitgroeien tot een sterke en trotse vrouw. Daarom vind ik het zo vreselijk wanneer intimidatie en mishandeling de baas worden in huis en op straat. Het letsel verwondt, en de chronische stress verlamt.’ Marcouch vervolgt: ‘Geweld tegen vrouwen verdient alle aandacht, want elke dag dat vrouwen dit meemaken, wordt een dag van hun leven afgenomen. Wij moeten helpen de stilte te doorbreken, de agressor te stoppen, zodat slachtoffers weer √©cht kunnen gaan leven. Daarom kleurt Arnhem oranje en zeggen we tegen de slachtoffers: wij zien jou, we zijn er voor jullie.’ Meld als geweld jou overkomt, of als je het ziet. Bel Veilig Thuis op 0800-2000. Is het acuut? Bel 112.

Webinar: hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen?
Woensdag start de campagne met een webinar om 18:30 uur. Marit Maij (voorzitter UN Women) en Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) vertellen over de achtergrond van de campagne Orange the World, zowel nationaal en internationaal. Vervolgens is om 19.00 uur de offici√ęle start van de campagne met een video van minister Kaag, minister Van Engelshoven en burgemeester Marcouch. Daarna is er om 19.10 uur een verdiepend gesprek met onder andere Minister Van Engelshoven en wethouder Roeland van der Zee. Zij praten onder begeleiding van Marit Maij over de vraag: hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen en hoe melden we geweld tegen vrouwen?

De webinar kan door iedereen die ge√Įnteresseerd is worden gevolgd via https://vimeo.com/481632009. Via de chatfunctie is het mogelijk om vragen te stellen.

Online- en postercampagne
Deze week start zowel een videocampagne online en een postercampagne met onder andere burgemeester Marcouch en ervaringsdeskundigen op het gebied van geweld en een ex-pleger. Deze video’s zijn gericht op ervaringsverhalen: hoe kun je als buitenstaander de cirkel van geweld proberen te doorbreken? Bij wie kun je terecht als je slachtoffer bent van geweld? De video’s worden in de campagneperiode verspreid op de socialmediakanalen van gemeente Arnhem.

Kunsttentoonstelling
Vrouwenrechtenorganisaties Zonta en de Soroptimisten zetten zich ook actief in om aandacht te krijgen voor geweld tegen vrouwen. Zij organiseren gedurende de campagneperiode een tentoonstelling op het Audrey Hepburnplein. Daarnaast toont Focus op 8 december een filmvoorstelling die gaat over (huiselijk) geweld.

Informatie over geweld tegen vrouwen en Orange the World

45% krijgt te maken met geweld
Wereldwijd krijgt √©√©n op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne geco√∂rdineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Cura√ßao.

Oranje
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Thema 2020
Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. Arnhem wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Foto Rinus Baak