Arnhem gaat sportclubs ondersteunen in veiligheid, inclusiviteit en toekomstbestendigheid

Arnhem gaat sportclubs ondersteunen in veiligheid, inclusiviteit en toekomstbestendigheid

19 december 2023 Uit Door admin

Gemeente Arnhem gaat voor een toekomstbestendig sportaanbod en het creĂ«ren en behouden van een veilig en positief sportklimaat voor alle inwoners. Samen met lokale sportclubs en het Sportbedrijf, worden de plannen ‘positief sportklimaat’ en ‘sportclubs voorbereid op de toekomst’ gelanceerd. 

Bob Roelofs, wethouder Sport: “We zien dat verenigingen worstelen met teruglopende ledenaantallen en vrijwilligers, maar ook agressie en geweld langs de velden. Tegelijkertijd is sport natuurlijk een kans om uit je bubbel te treden en anderen te ontmoeten. We willen de sportclubs een sterkere rol geven in de Arnhemse maatschappij Ă©n tegelijkertijd zorgen dat ze een veilige en fijne omgeving zijn voor iedereen.” 

Deze maatregelen zijn onderdeel van een bredere visie om voor een duurzame, veilige en positieve sportomgeving in Arnhem te zorgen. De gemeente wil dat elke inwoner, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten in een omgeving die zowel fysiek als sociaal veilig is. 

Arnhem bereid sportclubs voor op de toekomst 

Een van de onderdelen van het plan ‘sportclubs voorbereid op de toekomst’ is om verenigingen te stimuleren een grotere rol in de samenleving op zich te nemen. Dit houdt in dat clubs zich niet alleen op de competitie en wedstrijdsport richten maar ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op sportief en maatschappelijk vlak, zoals bijvoorbeeld het organiseren van ontmoeting en bewegen voor senioren. Het idee is om sportparken om te vormen tot levendige centra waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen. 

Een positief sportklimaat 

In het plan ‘positief sportklimaat’ omschrijft de gemeente manieren hoe iedereen zich welkom en veilig moeten voelen om te sporten en bewegen. Zo worden verenigingen aangespoord om een sociaal veiligheidsplan op te stellen en vertrouwenspersonen aan te nemen. Om hiervoor te zorgen, gaat Arnhem zich inzetten voor de ondersteuning van vrijwilligers en bestuurders van sportverenigingen. 

De gemeente doet dit door een aantal betaalde professionals te verbinden aan de clubs, zoals een clubkadercoach, een jeugd coördinator en sportparkmanagers. Daarnaast worden er trainingen en cursussen aangeboden die gericht zijn op het versterken van hun vaardigheden en het verbeteren van het bestuur. Dit is cruciaal voor het waarborgen van de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van sportclubs.

Bijlage 1 – Het uitvoeringsplan ‘positief sportklimaat’
Bijlage 2 – Het uitvoeringsplan ‘clubontwikkeling’