Arnhem gaat meer investeren in Buurtbemiddeling 

Arnhem gaat meer investeren in Buurtbemiddeling 

19 december 2023 Uit Door admin

Buurtbemiddelaars helpen Arnhemmers om bij overlast het contact met hun buren te herstellen en samen tot een oplossing te komen. 62,5% van alle meldingen die Buurtbemiddeling oppakt worden met een positief resultaat afgesloten. Vanwege het succes en de stijging van het aantal meldingen investeren Gemeente Arnhem en woningcorporaties Volkshuisvesting, Portaal, Vivare nu extra in Buurtbemiddeling zodat meer bewoners geholpen kunnen worden bij overlast van hun directe buren.  

Wethouder leefbare wijken Mark Lauriks: “Thuis wil je tot rust komen. Overlast van je buren kan daarom je leven verpesten. Gelukkig kan Buurtbemiddeling helpen, hebben we gezien: bij het overgrote deel van alle meldingen keert de rust in de straat weer terug dankzij de het goede werk van de vrijwillige buurtbemiddelaars. Reden genoeg om de inzet van Buurtbemiddeling door te zetten en hier zelfs extra in te investeren zodat nog meer overlast kan worden tegengegaan.”   

Met extra investering kunnen nog meer bewoners worden geholpen 

Buurtbemiddeling is onderdeel van welzijnsorganisatie Rijnstad en wordt mogelijk gemaakt door woningbouwverengingen Volkshuisvesting, Portaal, Vivare en de gemeente Arnhem. Tot nu toe konden per jaar ongeveer 160 meldingen worden opgepakt. Met de hernieuwde hogere bijdragen van corporaties en gemeente kunnen voortaan 200 huishoudens worden geholpen. De gemeente gaat ook extra investeren om dit mogelijk te maken.  

Hulp bij geluidsoverlast, last van stank of pesten 

In Arnhem is het sinds 2006 mogelijk Buurtbemiddeling in te schakelen. Bij Buurtbemiddeling helpen vrijwilligers bewoners om een goed gesprek te voeren met hun buren. De bemiddelaars worden jaarlijks getraind om mensen bij te staan bij overlast van buren. Ze worden ingeschakeld bij burenoverlast zoals geluidsoverlast, stankoverlast of pesten. De afgelopen jaren zien de bemiddelaars dat hulpvragen steeds ingewikkelder worden maar toch is er het hoge percentage succesvolle bemiddelingen. Ook bij zaken waarbij niet meteen een directe oplossing is zijn inwoners tevreden over de buurtbemiddelaars. Met name de rust,  het empathische vermogen en het begrip van de vrijwilligers worden geroemd. 

De extra inzet van Buurtbemiddeling past binnen de inzet voor leefbare wijken en de aanpak van de gemeente om alle vormen van overlast tegen te gaan, zoals omschreven in het ‘Actieplan Overlast’. 

foto: gemeente Arnhem