Arnhem gaat inwoners met betalingsachterstand eerst bellen

Arnhem gaat inwoners met betalingsachterstand eerst bellen

9 maart 2021 Uit Door admin

Wie achter loopt met betalen van de gemeentelijke belastingen, kan binnenkort een telefoontje van de gemeente verwachten. De gemeente kan dan actief een betalingsregeling aanbieden, of de betaling afspreken met een automatische incasso. Op die manier wil de gemeente inwoners met betalingsproblemen helpen om schulden te voorkomen. Dat is onderdeel van de pilot ‘maatschappelijk verantwoord incasseren’, waar Arnhem nu mee start.

Telefoontje
Sinds eind vorig jaar kregen inwoners die een betaling missen eerst een kosteloze betalingsherinnering en vervolgens een aanmaning. Bij een aanmaning worden dan extra incassokosten gerekend. Wethouder Armoedebeleid Ronald Paping: ‘Daar komt nu dus een extra telefoontje bij. VĆ³Ć³r we een aanmaning versturen. Zo kunnen inwoners een betalingsregeling afspreken, zonder extra kosten waardoor de schuld verder zou oplopen. Of er wordt een automatische incasso geregeld, zodat je niet meer hoeft na te denken over het betalen van de gemeentelijke belastingen. Bovendien kunnen inwoners doorverwezen worden naar het sociaal wijkteam, als er meer aan de hand is.’ De gemeente kan overigens alleen de inwoners bellen van wie ze het telefoonnummer heeft.

Schulden voorkomen
Deze stap past bij de gemeentelijke aanpak om schulden bij inwoners terug te dringen en te voorkomen. Bovendien voorkomen we zo vervelende incassotrajecten en gerechtelijke procedures om de belasting te innen. De pilot loopt in mei en juni en wordt uitgevoerd door Certin. Als de pilot succesvol is, is het uiteindelijk de bedoeling dat dit standaard wordt.

Vroeg Eropaf
Tot 1 januari 2021 was de gemeentelijk belasting ook onderdeel van de Vroeg Eropaf aanpak. Daarbij worden inwoners actief benaderd als ze een betalingsachterstand hebben bij meer dan Ć©Ć©n instantie, zoals het energiebedrijf, de ziektekostenverzekeraar en de woningcorporatie. Vanwege het nieuwe landelijke Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening mogen de gemeentelijke belastingen daar geen deel meer van uitmaken. Arnhem kiest er daarom voor om zelf inwoners te benaderen om ze te helpen met het betalen van de gemeentelijke belastingen, en zo schulden te voorkomen.

Afbeelding van Frantisek Krejci via Pixabay