Arnhem deelt ruim 1.000 mezenkastjes uit

Arnhem deelt ruim 1.000 mezenkastjes uit

9 december 2019 Uit Door admin

Natuurlijke vijand moet overlast eikenprocessierups beperken

Wethouder Cathelijne Bouwkamp is woensdagmiddag 11 december om 13.00 uur aanwezig bij Natuurcentrum Arnhem in Presikhaaf om mezenkastjes uit te delen. Ruim 1.000 Arnhemmers gaven dit voorjaar gehoor aan een oproep of ze in aanmerking wilden komen voor een mezenkastje waarmee de eikenprocessierups bestreden kon worden. De kastjes zijn nu klaar en worden de komende dagen uitgedeeld.

Afgelopen zomer was ook de eikenprocessierups in Arnhem volop actief. Ook hier zorgde de rups voor overlast. Tot op heden werd de rups bestreden door de nesten weg te zuigen met speciale stofzuigers. Arnhemmers konden afgelopen jaar ook melding doen van de overlast via de gemeentelijke website. Daar werd ruim gehoor aan gegeven. Er werden ongeveer duizend meldingen gedaan.

Nu blijkt dat mezen een natuurlijke vijand zijn voor de eikenprocessierups wil Arnhem ook hier gebruik van maken. bovendien dragen deze mezenkastjes bij aan een toename van de biodiversiteit in Arnhem. Het ontwerp van de mezenkastjes is afkomstig van het Arnhemse ontwerpbureau Jeronimo. De mezenkastjes zijn uitsluitend beschikbaar voor de mensen die zich hebben opgegeven om er een te ontvangen. Zij hebben ook allemaal individueel bericht gehad wanneer zij ‘hun’ kastje kunnen ophalen.