Arnhem bindt strijd aan tegen energiearmoede

Arnhem bindt strijd aan tegen energiearmoede

9 oktober 2020 Uit Door admin

Arnhemse minima die een groot deel van hun vrij besteedbaar inkomen kwijt zijn aan het betalen van hun energierekening kunnen op steun van de gemeente rekenen. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende drie jaar minimaal 2.500 Arnhemse huishoudens helpen hun energierekening met een paar honderd euro per jaar omlaag te brengen. 

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp: ā€œEen grote groep Arnhemmers heeft het niet breed. Zij zijn relatief veel geld kwijt aan het betalen van hun energierekening. Deze vorm van energiearmoede willen we tegengaan. Met persoonlijke begeleiding door een energiecoach en het treffen van kleine maar gerichte maatregelen kan energie worden bespaard en daarmee de energierekening flink omlaag worden gebracht.” 

Bewezen succes 
De Energiebank regio Arnhem heeft de afgelopen jaren ruim 150 Arnhemse huishoudens geholpen met gratis energiecoaching. Het blijkt dat 10 tot 20% besparing op de energierekening eenvoudig te realiseren is. Dat werd bevestigd met een proef bij 38 huishoudens in de wijken Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg/Vredenburg. Gemiddeld kon de energierekening ongeveer met 200 tot 300 euro per jaar worden verlaagd. Bewoners kregen zicht op hun energieverbruik en de kosten en waar ze energie kunnen besparen. Dat kan door gedrag te veranderen en door energiebesparende producten te plaatsen zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop of radiatorfolie.

Samenwerking met sociale partners 
Naast de financiĆ«le ruimte die deze aanpak oplevert, is de verwachting dat er een positief effect optreedt voor het algehele welzijn van bewoners. Bouwkamp daarover: ā€œErvaringen met deze aanpak leert namelijk dat door de individuele aandacht met oog voor de persoonlijke situatie, er niet alleen een financieel voordeel ontstaat, maar er zelfs sprake kan zijn van een verbetering van het welzijn van de deelnemers, omdat hun leef- en woongenot verbeterd. Bewoners krijgen daardoor meer vertrouwen in de toekomst. Om die reden werken we in de aanpak nauw samen met onze woningcorporaties en andere sociale partners waaronder de sociale wijkteamsā€œ.

1 miljoen euro uit Klimaatfonds 
Om de plannen mogelijk te maken stelt het college de gemeenteraad voor om 1 miljoen euro vrij te maken uit het Arnhemse Klimaatfonds. De verwachting is dat door deze aanpak in totaal jaarlijks 1,8 kiloton CO2 uitstoot wordt bespaard.  Voor de gemeente is er sprake van energiearmoede wanneer meer dan tien procent van het besteedbare minimum inkomen op gaat aan het betalen van de energierekening.