Andre Grotenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Andre Grotenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 oktober 2019 Uit Door admin

Prof. dr. (AndrƩ) Grotenhuis (64) is bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober als hoogleraar Neurochirurgie en neurochirurg aan het Radboudumc benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, de woonplaats van Prof. dr. Grotenhuis.

 

Prof. dr. Grotenhuis ontving de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Grotenhuis is een van de grondleggers van de kijkoperatie binnen de neurochirugie. De techniek verbeterde de zorg en behandeling van patiĆ«nten met ernstige hersenaandoeningen. Ook verbeterde het de kwaliteit van leven na de ingreep. Vandaag de dag is de techniek niet meer weg te denken. In 2011 ontving hij hiervoor een ‘International Lifetime Recognition Awardā€™.

 

Prof. dr. Grotenhuis is sinds 1987 werkzaam als neurochirurg bij het Radboudumc. 12 jaar later werd hij hoofd van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen en in 2001 volgde de benoeming tot hoogleraar. In 2010 beƫindigde hij zijn functie als afdelingshoofd om zich meer te kunnen richten op de klinische taken, het onderwijs en het onderzoek. In 2014 ontving Grotenhuis de Vilhelm Magnus eremedaille van de Scandinavische neurochirurgische vereniging.

 

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Prof. dr. Grotenhuis is een Arnhemmer die een meer dan uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de zorg. Vandaag de dag maken veel vakgenoten gebruik van zijn kennis, kunde en inbreng. Daar zijn heel veel patiĆ«nten mee geholpen. Ik ben daar heel trots op.”