7x Streetart NK Tegelwippen. Wip je mee?

7x Streetart NK Tegelwippen. Wip je mee?

10 september 2021 Uit Door admin

Op 7 plekken in Arnhem is streetart aangebracht op plekken waar veel verharding (asfalt en steen) is weggehaald of waar op korte termijn verharding weg gaat. Met minder verharding en meer groen in de stad kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Met de streetart willen Arnhem Klimaatbestendig en de gemeente Arnhem inwoners attenderen op het NK Tegelwippen.

Gemeente Arnhem heeft als ambitie om in 10 jaar tijd 10% verharding (asfalt en steen) te vervangen door groen. Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. In onze stad is er veel verharding. Door verharding te vervangen door groen, kan het regenwater gemakkelijker wegzakken in de grond. En bomen en planten zorgen ervoor dat de stad, de huizen en tuinen koeler blijven in de zomer. Daarnaast is groen goed voor de gezondheid én wordt de stad er mooier van.

 NK Tegelwippen
Inwoners, overheden en bedrijven in Arnhem werken hard aan minder verharding en meer groen. Maar we moeten in de versnelling. Daarom doet Arnhem mee aan het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen stimuleert deelnemende gemeentes om te ontharden en vergroenen. De teller staat dit jaar al op zo’n 700.000 gewipte tegels in heel Nederland. Momenteel staat Arnhem met zo’n 14.000 gewipte tegels op de 27ste plek van de 70+ deelnemende gemeenten. Concurrent Nijmegen staat op plek 22. Er is dus nog een slag te slaan om er met de Gouden Tegel vandoor te gaan.

7x streetart
Om het NK Tegelwippen verder onder de aandacht te brengen en te laten zien wat er in Arnhem zoal gebeurt, hebben gemeente Arnhem en platform Arnhem Klimaatbestendig op 7 plekken streetart aangebracht. De streetart vermeldt hoeveel tegels er zijn gewipt of gewipt gaan worden. Eén van de graffiti’s ligt bij het Stadskantoor waar woensdag 8 september 480 tegels worden gewipt en vervangen door groen. Ook bij Winkelcentrum Presikhaaf en rondom Kronenburg gaat verharding plaatsmaken voor groen. Op het Gele Rijders Plein zijn al meer dan 24.000 tegels vervangen door groen. Een aantal kleinere maar net zulke mooie projecten zijn de nieuwe plantvakken bij de Zypse Poort en het recent vergroende Kaaghof in Elderveld.

Wip je mee?
Inwoners en ondernemers kunnen hun gewipte tegels met voor- en nafoto doorgeven via nktegelwippen.nl/meedoen. Meer informatie over Arnhemse acties tijdens het NK Tegelwippen lees je op www.arnhemklimaatbestendig.nl. Zo kunnen inwoners tegen inlevering van tegels gratis planten ophalen bij de stadsboerderijen van het Natuurcentrum. Daarnaast zal er in september een gratis tegelophaalservice zijn in de wijk Malburgen. Inwoners van Malburgen kunnen zich aanmelden via arnhemklimaatbestendig.nl/tegelophaalservice.

foto: Jan de Groen