150 nieuwe opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Arnhem

150 nieuwe opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Arnhem

10 november 2022 Uit Door admin

In het eerste kwartaal van 2023 opent in de Arnhemse wijk Schuytgraaf een opvanglocatie voor 150 Oekraïense vluchtelingen. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne blijft de vraag naar opvang onverminderd groot. Met deze nieuwe locatie zijn er straks in totaal 680 plekken in Arnhem voor Oekraïense vluchtelingen. De bewoners zijn vorige week geïnformeerd.

 

Paul Smeulders, wethouder vluchtelingen: “Arnhem is een gastvrije stad. Het is fijn dat we opnieuw een stap naar voren kunnen zetten in het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. De oorlog in Oekraïne is nog steeds gaande. Arnhem laat zich van haar beste kant zien door deze mensen te helpen.”

 

Verplaatsbare woonunits
De locatie wordt voor twee jaar ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarna wordt het terrein ontwikkeld voor woningbouw. De woonunits zijn verplaatsbaar en kunnen op een andere plek weer worden ingezet voor de (tijdelijke) huisvesting van verschillende doelgroepen.

 

Opvang in Arnhem
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Arnhem loopt goed. Op de in oktober geopende locatie aan de Doorwerthlaan hebben de 200 bewoners inmiddels hun draai gevonden. Daarnaast is vorige maand het nieuwe opvangschip Bolero in gebruik genomen als opvanglocatie, naast het andere schip waar al 150 mensen worden opgevangen. Inmiddels zijn alle 330 opvangplekken op de schepen volledig bezet. Aan Arnhem werd gevraagd 582 van de in totaal 2.940 opvangplekken in de veiligheidsregio op zich te nemen. Daar wordt met de komst van de nieuwe woonunits ruimschoots aan voldaan.

 

Burgermeester Ahmed Marcouch: ‘Welkom namens Arnhem en alle complimenten voor de inzet van onze bewoners, ondernemers en professionals. Ik vertrouw erop dat wij in onze stad de vluchtelingen goed blijven opvangen, hen inwerken voor banen waarin zij zich graag waarmaken bij ons en ik reken erop dat de kinderen op school alles leren wat zij nodig hebben voor een goed leven’. 

  

Informatieavond op 22 november
Direct omwonenden in Schuytgraaf ontvangen vandaag een brief. Zij worden uitgenodigd voor een informatieavond op 22 november waar wethouder Paul Smeulders ook aanwezig is. Daarnaast informeert de gemeente de bewoners ook op andere manieren over de ontwikkelingen van de opvanglocatie, zoals op www.arnhem.nl/oekraïne en via de wijkteams.