150 fruit- en notenbomen erbij in Arnhem

150 fruit- en notenbomen erbij in Arnhem

2 maart 2017 Uit Door admin

Schuytgraaf is Arnhem in de Betuwe. Om dit luister bij te zetten begint de gemeente Arnhem deze week met de aanleg van twee boomgaarden langs de Metamorfosenallee. In totaal worden er 150 bomen van oude Nederlandse hoogstam fruitrassen geplant.

De boomgaarden dragen bij aan het karakter en de beleving van deze belangrijke toegangsroute naar Schuytgraaf. Ook de biodiversiteit wordt door de komst van beide gaarden verbeterd. De bomen zijn een afwisseling van appels, peren, kersen en pruimen. Hazelnoten en walnoten worden op open plekken geplaatst.

Bijen
Bij het ontwerp van de bomen is rekening gehouden met vroege, midden en late bloeiers. Hierdoor ontstaat er meer dynamiek in de flora en fauna en wordt de oogsttijd gespreid. De groepen bomen verschillen in breedte en hoogte. Lokale imkers plaatsen in de boomgaarden bijenkasten voor de bestuiving.

Educatieve route
Door de boomgaarden wordt een educatieve route aangelegd met informatie over de oude fruitrassen, het gebruik en de herkomst van de verschillende fruitrassen. De hoogstambrigade Schuytgraaf, Natuurcentrum Arnhem, Hoeve Klein Mariƫndaal en Kweekland helpen bij de aanleg van de gaarden. Scholen in Schuytgraaf worden betrokken bij het gebruik van de boomgaarden.

Eigen regio
De bomen komen uit deze regio en worden geleverd door de stichting ‘t Olde Ras uit Doesburg. ‘t Olde Ras is een specialist in oude Nederlandse noten en fruit. De boomgaarden worden tijdens de Nationale Boomplantdag op 22 maart in aanwezigheid van wethouder Ine van Burgsteden opgeleverd.